Teja van Geenen is lijsttrekker van GroenLinks Stadskanaal. Zij heeft een counselings- en coachingspraktijk voor mensen die het eigen functioneren binnen het gezin, de relatie of op het werk willen veranderen.  Als vrijwilliger is zij betrokken bij Wijkvisie Maarswold, waarvoor zij een zestal actieve werkbijeenkomsten heeft ontwikkeld. Voor samenwerking met diverse ketenpartners in de wijk. Rijk aan ervaring en kennis op het gebied van buurtparticipatie, werkgelegenheid, zorg en welzijn.

Welke situatie we ook tegenkomen, het is belangrijk dat we ons gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid blijven behouden. Onze houding bepaalt of lastige situaties kunnen opgelost of juist vergroot worden. Daarvoor zijn we zelf verantwoordelijk, dat ligt niet bij een ander. Deze zelfredzaamheid, de eigen identiteit en verantwoordelijkheid nemen, zien we ook binnen onze huidige maatschappij. De enorme veranderingen waar we voor staan: Wet Werken naar Vermogen, de verandering van de AWBZ-begeleiding naar de Wmo. De nieuwe Jeugdzorgwet maar ook de gemeentelijke herindeling. Op al deze fronten worden we aangesproken op eigen initiatief, burgerkracht, maar tegelijkertijd ook op betrokkenheid en verbondenheid. Dat zal ongetwijfeld moeilijke situaties teweeg brengen. Tijdens de omslag van wet- en regelgeving van de centrale overheid naar plaatselijke gemeenten. We zullen ons gezamenlijk moeten inzetten. Dat vraagt mogelijk om een andere mentaliteit, een verandering van houding en gedrag. Niet alleen van de gemeentelijke overheid, organisaties en instellingen, maar ook van burgers. Door aan te geven wat we binnen onze gemeente willen. Dat wijk- en dorpsraden en gezamenlijke initiatieven meer steun krijgen, gehoord worden. Optimale samenwerking met de verschillende organisaties en instellingen in wijk en buurt.

Nu ook de werkgelegenheid in onze regio nog uit het dal moet kruipen, vraagt dat om nauwere verbondenheid. Van mensen die het momenteel beter hebben, particulieren als ook bedrijven en ondernemers. Die vanuit hun meer fortuinlijke situatie de samenleving kunnen bijstaan om even dat zetje te geven aan die ander, een bewoner, de wijk of buurt. Om de gemeenschap weer op de rit te krijgen, jezelf verbonden voelen met anderen. Met mensen die op straat dreigen te komen door persoonlijke tegenslag, als een scheiding of ontslag. Stille en verborgen armoede. Onze stem laten horen als Groningers richting de Haagse, landelijke politiek. Niet alleen door burgers en vakbonden, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Ook vanuit de Groninger gemeenten. Laten we ons gezamenlijk sterk maken en ons horen: ingetogen en met wijsheid. Solidariteit is heden ten dagen een belangrijk en groot goed.