Treant geeft aan de afdeling te moeten sluiten wegens een tekort aan kinderartsen. Toch is er geen landelijk tekort en ook bleek dat een aantal andere ziekenhuizen in de regio (bijv. het Ommelander ziekenhuis in Scheemda) geen tekort heeft. Hoe is dit tekort ontstaan? En wat heeft Treant er aangedaan om kinderartsen aan te trekken en wat gaan ze er in de toekomst aan doen?
Met de sluiting van de klinische verloskunde komt de zorg voor zwangere vrouwen in gevaar. In de stukken van Treant wordt dit onvoldoende beschreven en onderbouwd. In het beslisdocument van Treant mis ik een lange termijnvisie: wat als er wel weer genoeg kinderartsen zijn? Daarnaast ontbreekt een heldere analyse van de data, eigenlijk mis ik de gehele gegevensverzameling (en dus data). Waarop is precies dit voorgenomen besluit gestoeld? Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft aan dat het besluit onvoldoende onderbouwd is. Dit is te lezen in de brief van de Minister van Medische Zorg van 1 juni jl.
Het Refaja organiseert ook voorlichting voor zwangere vrouwen. Voorlichting blijkt een belangrijk onderdeel te zijn om de kans op sterfte bij geboorte te verkleinen. Dit wordt genoemd in onderzoek van het Erasmus MC (2016). Voorlichting en zorg op maat is essentieel, omdat in onze regio nog een hoog sterftecijfer bij geboorte is. Gaat Treant deze voorlichting voortzetten? En op welke wijze wordt zorg op maat voor de zwangere vrouwen in de regio straks opgevangen? Er ontstaat hier een risico door de klinische kinderafdeling en klinische verloskunde in Refaja te sluiten.
De aanrijtijden worden krap aan gehaald, in theorie 15 min aanrijtijd, 5 min stabiliseren en laden, 25 min van plaats naar ziekenhuis. Dit bij een A1 rit en dus acute verloskunde, maar valt de acute verloskunde ook onder de klinische verloskunde? Of is deze straks nog wel mogelijk in het Refaja. Met in het achterhoofd wetende dat de nieuwe operatiekamers mogelijk beschikbaar zijn.
Daarnaast wil ik nog aandragen dat ik de communicatie over het besluit vanuit de kant van Treant mager is. Zeker omdat voor dit besluit al meerdere keren zorgen waren geuit naar Treant toe. Nu lijkt het alsof deze zorgen niet serieus genomen zijn, dat Treant deze naast zich neer heeft gelegd en de eigen agenda verder heeft gevolgd.
GroenLinks wil benadrukken dat de klinische kinderzorg en klinische verloskunde een basiszorg is, die in elk van de drie ziekenhuizen beschikbaar zou moeten zijn. Het gaat hier immers om moeder en kind en in feite is elke minuut aanrijdtijd er één te veel.
Beste raadscommissieleden, ik hoop dat u mijn vragen en standpunten zult meenemen in de beraadslagingen.“