Energie
In de provincie Groningen en omliggende provincies worden windmolens gebouwd en zonneparken aangelegd. Er wordt zout en magnesium gewonnen. In lege zoutcavernes wordt voldoende gas opgeslagen om strenge winters door te komen. Nog steeds vinden er aardbevingen plaats, waar inwoners naast schade aan hun woning ook mentale klachten krijgen. We staan op een vooravond van de energietransitie. Dat betekent dat we samen moeten zorgen dat we de wereld beter achterlaten als dat we het ontvingen. Windmolens, zonneparken, aardwarmte en geotermie kunnen daarbij helpen. Nieuwe energiedrager, zoals waterstof, op termijn ook. Het belangrijkste wat wij als GroenLinks vinden, is dat er voor al deze maatregelen draagvlak onder de bevolking is en dat redden we niet door het vanuit de politiek van hogerhand op te leggen.
Volgens GroenLinks kan onze provincie zich specialiseren in energie. Er zijn hier mogelijkheden om te verduurzamen en sterk te investeren in opleidingen aan bereidwillige inwoners. Zij kunnen een uitdagende eerste of andere baan vinden. Gelden die worden verdiend in onze omgeving, blijven in onze omgeving, zodat de lasten ook de lusten worden. Door inkomsten uit de energietransitie kunnen mooie initiatieven ondersteund worden, waardoor de leefbaarheid in de omgeving blijft bestaan. Slechts met deze voorwaarden, vinden we het verantwoord om wel verdere initiatieven voor de energietransitie te steunen.
Klimaatadaptatie
In heel Nederland probeert men zich aan te passen aan de klimaatverandering, maar het gaat niet vanzelf. De Regionale Energiestrategie is een voorbeeld om in deelgebieden duurzame energie op te wekken.
Wij willen dat het energiezuinig maken van je woning niet voorbehouden is aan de mensen met de portemonnee, maar ook voor een ieder die het iets minder breed heeft. Bestaande bouw wordt, waar mogelijk omgezet naar andere energiebronnen, zoals een warmtepomp met gebruik van een natuurlijk koudemiddel of groen gas;
Meer weten? Lees ons verkiezingsprogramma. Je kunt het hier beneden downloaden.